Etiketter

, , , , ,

Alla kosmetiska konsumentprodukter inom EU måste innehållsdeklareras enligt ett system som man kallar för INCI-systemet. Enligt INCI-systemet måste ingredienserna på varje produkt anges i mängdordning. INCI är en förkortning för The International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Och det är tack vare INCI-systemet som det är möjligt att identifiera exakt de ämnen som ingår i produkten. Detta är viktigt inte bara för allergiker, utan även för var och en som vill veta vilka ämnen man låter sin hud komma i kontakt med.

Men det finns ett litet problem med INCI-systemet tycker jag och det är att ingredienserna oftast anges med latinska benämningar, som en vanlig konsument inte kan förstå. Men eftersom INCI-märkningen ska garantera att ingredienser beskrivs på exakt samma sätt på alla produktetiketter i alla EU’s medlemsstater har man valt att använda latinska namn. Listan med INCI-namn uppdateras regelbundet och innehåller för närvarande fler än 6000 namn på olika kemikalier.

Men om man vill veta ursprung och ämnets spårbarhet så hjälper knappast INCI-namnet. Då måste man istället vända sig till tillverkaren av produkten. Tyvärr är det så att till och med tillverkaren måste vända sig till sin råvaruleverantör eftersom tillverkaren bara köper in ett ämne som de tycker verkar bra. Oftast vet tillverkaren ingenting om ämnets ursprung även om de marknadsför en så kallat ”grön” produkt.

Dock får man när man läser INCI-namnen på en produktetikett oftast fram betydligt mer om vilka kemikalier som produkten innehåller än vad man får när man läser kemikaliens svenska namn. Ett exempel på detta är ämnet sockertensid. Låter väl naturligt eller? Företag kan beskriva ämnet såhär:  ”en miljövänlig, mild och hudvårdande ingrediens som framställs genom fermentering av majsstärkelse och kokos.” Det är bara det att man först har brutit ner fettet från kokosen (som kanske kommer från någon oljeplantage) till en fettsyra som man sedan har gjort om till en fettalkohol. Först då kan man använda fettet ihop med glukos. Glukos i sin tur kan tillverkas av majs från plantager, vara besprutad och ja, till och med genmanipulerad. Men man beskriver den här ingrediensen bara som om den är tillverkad av socker och kokos. Fult va?